Nowe
Kozieradka to małe i twarde nasionka strąków rośliny przypominającej fasolę. Kozieradka jest rośliną posiadającą bardzo wiele właściwości zdrowotnych, a także bogatą w cenne składniki odżywcze.
Kraj pochodzenia: Polska
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Wykorzystując suszone nasiona, można je przed użyciem lekko przeprażyć na patelni, jednak należy robić to umiejętnie, aby nie przesadzić, gdyż mogą wtedy nabrać gorzkawego smaku. W postaci prażonej są wówczas łatwiejsze do zmielenia. Wystarczy szczypta by nadać potrawie charakterystycznego smaku i aromatu, trzeba jednak uważać aby nie dodać jej zbyt wiele, ponieważ może wtedy zepsuć smak dania. Jej nasiona są składnikiem wyrobu cukierniczego bliskiego wschodu, jakim jest chałwa. Z mąki zmieszanej ze zmieloną kozieradką powstaje pikantny chleb. W Indiach prażone zmielone nasiona są substytutem lub podróbką kawy. Z kozieradki można także zrobić herbatę - łyżeczkę nasion na dwie filiżanki należy parzyć przez pięć minut.
Nasiona kozieradki są bardzo twarde w kolorze żółtym, niektóre z nich są w kształcie podłużnym, zaś inne posiadają kształt rombu lub sześcianu. Głęboka bruzda dzieli każde nasionko na dwie części. Dostępne są w całości, suszone, a także w postaci żółtego proszku, ze zmielonych i prażonych nasion. Roślina ta posiada długość od 30 do 60 centymetrów, ma charakterystyczny korzenny aromat, który przez długi czas się utrzymuje na ręce po jej dotknięciu.