Papryka chilli mielona 50g

Nowe

Chilli przyprawa z suszonych i sproszkowanych ostrych papryczek chilli, która nie tylko ma duże walory smakowe, ale również wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

11,99 zł

Dodaj do listy życzeń

Najbardziej prozdrowotnym składnikiem papryczek chilli jest kapsaicyna – substancja chemiczna odpowiadająca za ostry smak papryczek.

Kapsaicyna ma silne właściwości przeciwzapalne dzięki hamowaniu działania neuropeptydu odpowiadającego, dzięki czemu łagodzi stany zapalne, w szczególności stany zapalne stawów. Mimo tego, że kapsaicyna silnie pobudza receptory bólowe zlokalizowane w jamie ustnej, papryka chilli wykazuje działanie przeciwbólowe. Spożywanie chilli może przyczynić się do łagodzenia bólów głowy oraz bólu wywołanego neuropatią cukrzycową. Badania naukowe nad właściwościami kapsaicyny przeprowadzone na Uniwersytecie Nottingham dowiodły, że ta substancja chemiczna ma właściwości hamujące rozwój nowotworów poprzez niszczenie mitochondriów, odpowiedzialnych za namnażanie się komórek rakowych.

Papryczki chilli zawierają beta-karoten i pro-witaminę A, dzięki czemu jedzenie chilli pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy. Witamina A oraz beta-karoten chronią przed namnażaniem się wirusów o bakterii wywołujących infekcje i stany zapalne. Papryka chilli zmniejsza opuchliznę błon śluzowych oraz wspomaga usuwanie śluzu z organizmu przez co zmniejsza nieprzyjemne skutki kataru takie jak np. zatkany nos.

Badania nad właściwościami chilli dowodzą, że chilli zapobiega chorobom serca, a także udarom. Chilli powoduje obniżenie stężenia złego cholesterolu HDL we krwi. Chilli ma także bardzo pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, likwiduje wzdęcia, pobudza pracę wątroby i trzustki do produkcji soków trawiennych przez co wspomaga trawienie. Ponad to dzięki stymulacji krążenia naczyń krwionośnych znajdujących się w żołądku oraz stymulacji komórek polegającej na produkcji dobrych soków trawiennych chilli leczy wrzody żołądka.

Jedzenie chilli zwiększa zjawisko termogenezy przez co znacznie przyspiesza metabolizm, spalanie kalorii, a tym samym przyspiesza odchudzanie. Jedzenie chilli hamuje też apetyt na słone, tłuste i słodkie potrawy.

W chilli znajdziemy wiele cennych witamin takich jak witamina E, B1, B2, niacyna, B6, kwas foliowy, B12 oraz C. W skład chilli wchodzą pożądane dla ludzkiego organizmu pierwiastki takie jak: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, żelazo, cynk, miedź mangan.  

Napisz recenzję

Pieprz cayenne 50g

Pieprz cayenne 50g

Pieprz cayenne to bardzo popularna przyprawa w kuchniach całego świata. Nadaje wyrazisty ostry smak potrawom, ale również dzięki swojej intensywnej czerwonej barwie poprawia również ich kolor. Doskonale nadaje się do wszelkich dań kuchni meksykańskiej oraz zup, sosów i pieczonych mięs. 

Napisz recenzję

Podobne produkty