Papryka słodka mielona 50g

Nowe

Czerwona papryka słodka jest niezwykle popularną przyprawą w kuchniach całego świata. Przybyła do nas z Ameryki Południowej, ale jej popularyzację w kuchni europejskiej zawdzięczamy Węgrom, którzy uczynili z niej sztandarowy element swojej tradycyjnej kuchni. 

9,99 zł

Dodaj do listy życzeń

Papryka to doskonałe źródło witaminy C oraz soli mineralnych. Według naukowców witamina C znajdująca się w słodkiej papryce ulega zniszczeniu w znacznie mniejszym stopniu w skutek obróbki termicznej, jak to ma miejsce w przypadku wielu innych owoców i warzyw. Wato też wiedzieć, że czerwona papryka zwiera cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. W papryce znajduje się wiele cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Czerwona papryka dostarcza również beta-karotenu, witaminę E, potas, fosfor, magnes oraz żelazo.

Witaminy zawarte w papryce spowalniają starzenie się komórek, poprawiają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych. Papryka czerwona obniża również „zły” cholesterol,  przez co chroni przed miażdżycą. Regularnie spożywana czerwona papryka prowadzi do delikatnego obniżenia ciśnienia. Dzięki zawartości witaminy C czerwona papryka wspomaga leczenie przeziębień i anginy. Ponad to łagodzi objawy astmy oraz przeciwdziała zaćmie.

Papryka należy do rodziny roślin psiankowatych i jest blisko spokrewniona z bakłażanami i pomidorami. Słodka papryka doskonale nadaje się jako przyprawa do zup, mięs, gulaszy, potrwa z ryb, makaronów oraz kasz. 

Napisz recenzję

Pieprz cayenne 50g

Pieprz cayenne 50g

Pieprz cayenne to bardzo popularna przyprawa w kuchniach całego świata. Nadaje wyrazisty ostry smak potrawom, ale również dzięki swojej intensywnej czerwonej barwie poprawia również ich kolor. Doskonale nadaje się do wszelkich dań kuchni meksykańskiej oraz zup, sosów i pieczonych mięs. 

Napisz recenzję

Podobne produkty