Zioła prowansalskie 20g

Nowe

Zioła prowansalskie to bardzo popularna w Europejskiej kuchni mieszanka ziół. Zioła wywodzą się z Francji z regionu Prowansji słynącej z obfitości aromatycznych ziół, której to też zawdzięczają swoją nazwę. 

Kraj pochodzenia: Polska

5,49 zł

Dodaj do listy życzeń

W skład ziół prowansalskich wchodzą: majeranek, bazylia, tymianek, cząber ogrodowy, rozmaryn, mięta pieprzowa, szałwia lekarska i lebiodka (oregano).

  • Lebiodka czyli inaczej oregano albo dziki majeranek, ma intensywny zapach i korzennym smaku, dzięki czemu nawet po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.
  • Rozmaryn ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak, dzięki czemu pobudza apetyt. Jest idealny do pieczenia mięs, np. baraniny, oraz do marynat.
  • Tymianek to przyjemne, pachnące zioło o lekko gorzkawym smaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy jest do ciemnych mięs.
  • Cząber ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę prowansalską, nadając jej delikatny aromat. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z fasoli.
  • Bazylia ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.

Dzięki takiej kompozycji zioła prowansalskie szczególnie są polecane do tłustych dań mięsnych, gdyż ta kompozycja ziół szczególnie dobrze pobudza układ trawienny do wydzielania soków, a jednocześnie łagodzi podrażnienia żołądka. Stąd też zioła prowansalskie czynią potrawy lekkostrawnymi.

Zioła prowansalskie dzięki swojemu aromatowi i smakowi zyskały wielką popularność w kuchniach całego świata. Stanowią doskonały dodatek do mięs, zup, makaronów, czy pizzy. 

Napisz recenzję

Pieprz cayenne 50g

Pieprz cayenne 50g

Kraj pochodzenia: Indie

Napisz recenzję

Podobne produkty