Płatki kokosowe 220g

Nowe

  • bardzo niski indeks glikemiczny (11)
  • bardzo wysoka zawartość błonnika
  • wysoka zawartość białka (12,6 na 100g)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

9,99 zł

Dodaj do listy życzeń

Pałatki koksowe to doskonała przekąska sama w sobie jak i dodatek do różnych słodkich deserów, ciast, a także dań kuchni orientalnej. Płatki koksowe stanowią doskonałą, naturalną alternatywę dla chipsów i wysoko przetworzonych przekąsek. Płatki koksowe stanowią doskonałe uzupełnienie porannej owsianki, puddingu z chia, czy smoothie.    

Z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego otrzymuje się koprę, z której wyrabiane są płatki kokosowe. Kopra składa się z 70 % z tłuszczu, 14 % z cukru oraz w 7 % z białka. Co prawda tłuszcz zawarty w niej to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, jednakże mają one wyjątkowe prozdrowotne właściwości. Około połowę oleju kokosowego kwas laurynowy, który naturalnie występuje tylko w tłuszczu kokosowym oraz mleku matki. Jego podstawowy zadaniem w ludzkim organizmie jest wspieranie systemu odpornościowego. Badania nad właściwościami bakterio i wirusobójczymi tego kwasu dowiodły, iż jest w stanie zwalczać takie wirusy jak wirus opryszczki, grypy, jak również bakterię Helicobakter pylori – powodującą wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego.

Ale to nie wszystko drugim istotnym elementem znajdującym się w miąższu kokosa jest kwas kaprylowy (zwany również kwasem oktanowym), który również jest nasyconym kwasem tłuszczowym, jednakże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Kwas ten ma silne działanie przeciwgrzybiczne. Zwalcza wszelkiego rodzaju drożdżaki, a zakażenia tymi grzybami są w dobie nadużywanej antybiotykoterapii absolutną plagą. Dlatego wszystkie osoby w okresie zażywania antybiotyków, jak również po zakończeniu terapii powinny codziennie spożywać produkty zawierające tłuszcz kokosowy, celem przywrócenia właściwej równowagi w organizmie.

W kokosie znajduje się również kwas foliowy, który pełni istotną funkcje w organizmie w procesie prawidłowego tworzenia się komórek oraz niezakłóconego funkcjonowania układu nerwowego. Należy pamiętać, iż w okresie ciąży, zwłaszcza w jej pierwszym trymestrze, zapotrzebowanie w kas foliowy wzrasta czterokrotnie. Niedobory kwasu foliowego mogą przyczynić się do wystąpienia takich schorzeń jak depresja, czy anemia megaloblastyczna, a jego niedobory w okresie prenatalnym narażają dzieci na wystąpienie wrodzonych wad serca, rozszczepu podniebienia, czy warg oraz schorzeń układu nerwowego, takich jak rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo - rdzeniowa, czy bezmózgowie. Prawidłowy poziom kwasu foliowego mniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, żołądka oraz szyjki macicy. 

Badania naukowe dowiodły również, iż tłuszcz zawarty w kokosie przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu LDL we krwi.

W 2006 roku w czasopiśmie Neurobiology of Aging opublikowano wyniki badań, które dowodzą, iż podawanie średniołańcuchowych trójglicerydów, które najliczniej występują właśnie w tłuszczu znajdującym się w kokosie, osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera wiązało się z łagodzeniem u nich objawów upośledzenia zdolności poznawczych, a u pacjentów ze wczesnym stadium choroby odnotowano ich znaczną poprawę.    

 

 

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna  2534 kj/606 kcal
Tłuszcz 63,2g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 53,25g
Węglowodany  27g
Cukry 5,6g
Białko 12,6g
Błonnik 21,1g
Sól 0,07g

Napisz recenzję

Mąka kukurydziana 500g

Mąka kukurydziana 500g

  • nadaje wypiekom ładny, złocisty kolor
  • nadaje puszystości
  • ma ciekawy rozkład makro i mikroskładników
  • sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów
  • mąka nie pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie

Kraj pochodzenia: Polska

Napisz recenzję

Podobne produkty