Oregano 15g

Nowe

Oregano nazywane inaczej dzikim majerankiem albo lebiodką. 

3,99 zł

Dodaj do listy życzeń

To zioło nalazło szerokie zastosowanie w gastronomii na całym świecie. Posiada charakterystyczny przyjemny smak jak i zapach. Ta przyprawa doskonale sprawdza się do sosów, w szczególności pomidorowego, pizzy, kanapek, dań mięsnych oraz zup. Od wieków oregano jest również powszechnie stosowaną przyprawą do pieczonych mięs, ryb, grillowanych warzyw czy sałatek. W kuchni polskiej oregano powszechnie stosuje się jako przyprawę do pieczonego drobiu, w szczególności kaczki oraz do tradycyjnego barszczu.

Oregano jest również jednym ze składników mieszanki ziół prowansalskich. Oregano ma również zastosowanie w aromatyzowaniu nalewek i likierów oraz oliwy z oliwek.     

Oregano jest źródłem garbników, goryczy jak i działających przeciwzapalnie i bakteriobójczo- flawonoidów. Jest to bardzo cenne ziele, gdyż ponad to zawiera w swoim składzie wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i potas. Oregano zawiera witaminy A, E, K i C, oraz błonnik pokarmowy. W wyniku przeprowadzonych badań, naukowcy stwierdzili, że wyciągi z substancji znajdujących się w oregano niszczą bakterie z rodziny:  E. Coli, Salmonella,  Listeria, Staphylococcus, Pseudomonas oraz wiele innych. Nie oparły się im także wirusy, w tym wirus opryszczki, a także grzyby (np. Candida). Naukowcy dowodzą również, że oregano ma działanie zwalczające pasożyty.   Substancje czynne znajdujące się o oregano mają też właściwości wspomagające zwalczanie bakterii Helicobakter pylori, uznawanej za jeden z głównych czynników powstawania wrzodów żołądka.

Znane było już w czasach starożytnych i wykorzystywane była jako środek leczniczy w przeróżnych chorobach, między innymi przy takich dolegliwościach jak: biegunka, reumatyzm, łuszczyca, a nawet wścieklizna. W tych czasach oregano uważane było za lek na wszystko. Stosowane nie tylko do leczenia, odkażania, ale też do konserwowania żywności, zabezpieczenia przed czarami i oczywiście w kuchni, jako przyprawa. Stosowane jest do poprawy samopoczucia i zdrowia pod postacią naparu z wysuszonego ziela.  Sporządzany jest  poprzez zalanie łyżki suszu wodą oraz doprowadzenie go do wrzenia, a następnie odstawienie na 15 min. Potem należy odwar przecedzić oraz pić pół szklanki kilka razy dziennie. Oregano posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz antywirusowe, ze względu na to, że posiada w swoim składzie substancje aktywne.

Napisz recenzję

Pieprz cayenne 50g

Pieprz cayenne 50g

Pieprz cayenne to bardzo popularna przyprawa w kuchniach całego świata. Nadaje wyrazisty ostry smak potrawom, ale również dzięki swojej intensywnej czerwonej barwie poprawia również ich kolor. Doskonale nadaje się do wszelkich dań kuchni meksykańskiej oraz zup, sosów i pieczonych mięs. 

Napisz recenzję

Oregano 15g
0 Ocena (s)
Oregano nazywane inaczej dzikim majerankiem albo lebiodką. 

Podobne produkty