Nowe
Na obszarze Ameryki Południowej Quinoa była uprawiana przez Inków i Azteków już 3 tysiące lat przed naszą erą i określana jest mianem „złotego ziarna Inków”. Komosa biała pospolicie występuje również w Polsce. Quinoa z uwagi na swoje właściwości odżywcze została włączona przez NASA do programu lotów kosmicznych, jako jeden z elementów diety kosmonautów.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sposób przygotowania:
Gotować w wodzie w proporcji 1:2 przez 10-15 minut aż stanie się miękka i pojawią się „ogonki” kiełków. W parowarze gotować przez około 20-25 minut, uprzednio zalewając wrzątkiem. Przed ugotowaniem komosy zawsze należy dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Doskonała do dań obiadowych, sałatek oraz zup.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 1540 kj/368 kcal |
Tłuszcz | 6,07g |
Węglowodany | 57,16g |
Białko | 14,12g |
Błonnik | 7g |
Sól | 0,012g |
Witaminy i składniki minerlane w 100g produktu | |
Tiamina (Wit. B1) | 0,360 mg |
Ryboflawina (Wit. B2) | 0,318 mg |
Witamina B6 | 0,487 mg |
Niacyna | 1,520 mg |
Magnez | 197 mg |
Fosfor | 457 mg |
Cynk | 3,1 mg |
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.