Mąka z cieciorki 500g

Nowe

  • wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka
  • źródło błonnika pokarmowego
  • wysoka zawartość kwasu foliowego

Kraj pochodzenia: Kanada

9,49 zł

Dodaj do listy życzeń

Mąka z cieciorki to produkt o wysokiej zawartości dobrze przyswajalnego białka. Zaledwie 100 gram mąki z cieciorki zapewnia aż 45% dziennej zalecanej dawki spożycia białka, co daje 22.4g białka na 100g mąki. Mąka z cieciorki to rewelacyjne źródło białka dla wegan, wegetarian oraz wszystkich osób prowadzących aktywny i zdrowy tryb życia.

Jest również bardzo sycąca, ze względu na dużą obecność węglowodanów złożonych, dzięki czemu energia uwalniana jest powoli i na długo zapewnia uczucie sytości. Jednocześnie mąka z cieciorki jest niskokaloryczna, dlatego jest zalecana osobom, które stosują dietę ubogoenergetyczną, co czyni ją idealnym wyborem kulinarnym w trakcie wszelkich diet redukcyjnych.

Wykonana jest ze zmielonych nasion ciecierzycy –  nazywanej także grochem włoskim bądź cieciorką. Uważana za jedną z najstarszych i najbardziej pełnowartościowych roślin hodowlanych na świecie. Należy do rodziny bobowatych, i jako pierwsza była w tej grupie uprawiana. Cieszy się bardzo dużą renomą przede wszystkim w krajach Basenu Morza Śródziemnego, Indiach, a także w Polsce.

Istnieją dwie odmiany cieciorki: desi (zawiera małe nasiona, charakteryzujące się występowaniem różnych barw, takich jak: czerwony, czarny, brązowy, zielony, kremowy) i kabuli (jest ona bardziej popularna i częściej wykorzystywana, posiada kremowe nasiona o dużych wymiarach), posiadają słodkawy, łagodny posmak z lekko wyczuwalnym aromatem orzecha. Nasiona ciecierzycy posiadają kształt zbliżony do orzecha laskowego rozpoznawalnym, ostro zakończonym dzióbkiem.

Mąka z cieciorki to produkt bogaty w kwas foliowy. 100 gram mąki dostarcza aż 109% dziennego zapotrzebowania w kwas foliowy. Kwas foliowy pełni istotną funkcje w organizmie w procesie prawidłowego tworzenia się komórek oraz niezakłóconego funkcjonowania układu nerwowego. Należy pamiętać, iż w okresie ciąży, zwłaszcza w jej pierwszym trymestrze, zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta czterokrotnie. Niedobory kwasu foliowego mogą przyczynić się do wystąpienia takich schorzeń jak depresja, czy anemia megaloblastyczna, a jego niedobory w okresie prenatalnym narażają dzieci na wystąpienie wrodzonych wad serca, rozszczepu podniebienia czywarg oraz schorzeń układu nerwowego, takich jak rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo - rdzeniowa czy bezmózgowie. Prawidłowy poziom kwasu foliowego zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, żołądka oraz szyjki macicy.

Jest to również cenne źródło błonnika pokarmowego. 100g mąki z cieciorki dostarcza aż 43% dziennego zapotrzebowania w błonnik pokarmowy. Dzięki błonnikowi zjedzenie mąki z cieciorki zapewnia na długo uczucie sytości. Błonnik zawarty w tej mące pomaga usuwać złogi z okrężnicy. Dodatkowo błonnik pozwala usunąć z organizmu wiele zalegających w jelicie grubym toksycznych i szkodliwych produktów przemiany materii. Wspomaga również usuwanie złogów oraz poprawia perystaltykę jelit.

Błonnik w trakcie fermentacji w jelicie wytwarza lotne kwasy tłuszczowe, które zmniejszają działanie enzymu niezbędnego do syntezy cholesterolu, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia stężenia enzymu niezbędnego do syntezy cholesterolu.  To zjawisko prowadzi do obniżenia całkowitego stężenia cholesterolu we krwi oraz zwiększenia stosunku „dobrego” cholesterolu HDL  do „złego” cholesterolu LDL.

Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i sodu, w jej składzie znajdują się również witaminy: B1, K, B3, B2 i kwas pantotenowy. Mąka z cieciorki to źródło takich minerałów jak: mangan, miedź, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk i selen.

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna  1407 kj/336 kcal
Tłuszcz 6,69g
Węglowodany  57,82g
Białko 22,39g
Błonnik 10,8g
Sól 0,02g
Witaminy i składniki minerlane w 100g produktu
Żelazo 4,86 mg
Magnez 166 mg
Witamina B6 0,75 mg
Fosfor 318 mg
Potas 846 mg
Cynk 2,81 mg

Napisz recenzję

Płatki kokosowe 220g

Płatki kokosowe 220g

  • bardzo niski indeks glikemiczny (11)
  • bardzo wysoka zawartość błonnika
  • wysoka zawartość białka (12,6 na 100g)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Napisz recenzję

Podobne produkty