Ryż naturalny brązowy 420 g

Nowe

  • niski indeks glikemiczny
  • wysoka zawartość węglowodanów złożonych, w tym błonnika
  • większa zawartość białka niż w białym ryżu

Kraj pochodzenia: Włochy

5,99 zł

Dodaj do listy życzeń

Ryż brązowy – jest  to ziarno ryżu, z którego tuż po zbiorze ręcznie lub mechanicznie została usunięta najbardziej zewnętrzna, niejadalna warstwa, nazywana plewą. W ten sposób uzyskuje się częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor. Po ugotowaniu jest zdecydowanie twardszy od białego ryżu i ma nieco inny charakterystyczny zbożowy smak.

Ryż brązowy jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, które zlokalizowane są w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce (zwanej srebrną łupinką). Jest bardzo wolno trawiony przez układ pokarmowy, dzięki czemu jest bardzo syty i po jego spożyciu na długi czas nie odczuwa się głodu. Posiada także niski indeks glikemiczny  (55, podczas gdy dla ryżu białego wynosi on 70), w związku z czym po jego spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom cukru we krwi. Już od czasów starożytności brązowy ryż był stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi i sprawdzał się przy leczeniu cukrzycy. Ponadto ma on właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi, dzieje się tak dzięki zawartości w nim oleju, który jest obecny w otoczce.

Ryż brązowy w swoim składzie posiada witaminy takie jak: niacyna (B3), witaminę B6, tiamina (B1), kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Fosfor znajdujący się w ryżu, potrzebny jest między innymi do budowy kości i zębów, a potas pełni istotną rolę w pracy serca. Magnez chroni nasz organizm przed skutkami stresu, a żelazo niezbędne jest w procesie oddychania komórkowego. Dzięki zawartości miedzi, jego spożywanie koszystnie wpływa na kondycję naszej skóry i włosów.

Brązowy ryż charakteryzuje się krótszym terminem przydatności do spożycia niż biały, dlatego że biały ryż poddawany jest obróbce, aby gotowy produkt mógł dłużej leżeć na sklepowej półce i nie przynosił strat ekonomicznych spowodowanych przeterminowaniem.

Trzeba go też znacznie dłużej gotować. Ryż brązowy to dobre źródło błonnika pokarmowego, który przyspiesza przemianę materii i niweluje zaparcia oraz zapobiega ich powstawaniu. Powinny go włączyć do jadłospisu osoby, które skrupulatnie dbają o sylwetkę. Taka dieta, która obfituje błonnik, wspomaga obniżenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz ciśnienia krwi, opóźnia wchłanianie trójglicerydów oraz poprawia trawienie, chroniąc tym samym przed takimi schorzeniami, jak np. udar mózgu.

Ryż brązowy jest bardzo rozpowszechniony w każdej kuchni na świecie. Idealnie pasuje jako dodatek do zup, dań głównych, sałatek, sosów, a także może być podawany na słodko np. jako ryż z jabłkami, owocami, czy mlekiem roślinnym.

 

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna  1500 kj/354 kcal
Tłuszcz 3,2g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g
Węglowodany  72g
- w tym cukry 0,7g
Białko 7,7g
Błonnik 3,1g
Sól 0,03g

Napisz recenzję

Płatki kokosowe 220g

Płatki kokosowe 220g

  • bardzo niski indeks glikemiczny (11)
  • bardzo wysoka zawartość błonnika
  • wysoka zawartość białka (12,6 na 100g)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Napisz recenzję

Podobne produkty