Mąka jaglana 500g

Nowe

  • niski indeks glikemiczny (44)
  • wysoka zawartość węglowodanów i błonnika
  • ma właściwości odkwaszające i odśluzowujące organizm

Kraj pochodzenia: Polska

9,49 zł

Dodaj do listy życzeń

Mąka jaglana – wytwarzana jest z kaszy jaglanej i jest nieco mniej znana od niej. Kasza jaglana jest najstarszą kaszą, która się produkuje z nasion prosa, hodowanego już w starożytności. Posiada charakterystyczny smak, który rewelacyjnie komponuje się z daniami słonymi jak i słodkimi. Powinno się ją spożywać bardzo często, gdyż jest to produkt zawierający bardzo cenne wartości odżywcze.

Mąka jaglana, zarówno jak i kasza jaglana, to bogate źródło składników mineralnych. Zawiera niewielkie ilości skrobi, ale za to posiada białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Charakteryzuje się zawartością witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B3 (niacyny), B5 i B6 (pirydoksyny). Jest też cennym źródłem manganu, miedzi, magnezu, fosforu, cynku, potasu i żelaza. Jest ona łatwostrawna i nie powoduje alergii pokarmowych, gdyż nie posiada glutenu. Zalecana jest osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, a także tym którzy zmagają się z anemią. Działa przeciwwirusowo, antyzapalnie, antybakteryjnie, dlatego tez wzmacnia organizm i jest świetnym lekarstwem domowym na katar i przeziębienie. Mąka jaglana dostarcza organizmowi dużych ilości tokoferolu i lecytyny, która pozytywnie działa na proces zapamiętywania, skupienia się i koncentracji, a także reguluje poziom  cholesterolu we krwi, utrzymując go na prawidłowym poziomie. Do swojej codziennej diety powinny ją włączyć przede wszystkim osoby które pracują intensywnie umysłowo np. studenci, nauczyciele.

Mąka jaglana ma unikalną właściwość polegającą na zdolności usuwania śluzu z ludzkiego organizmu. Dlatego jej jedzenie i to nawet 3 razy dziennie przez 6 do 7 dni jest szczególnie właściwe przy infekcjach górnych dróg oddechowych takich jak np. katar, zapalenie oskrzeli czy mokry kaszel. 

Mąka jaglana ma właściwości odkwaszające organizm. Jej jedzenie powoduje, iż zostaje przywrócony właściwy zasadowy odczyn w organizmie. Stąd też jej jedzenie jest szczególnie zalecane, gdy nasza dieta bogata jest w składniki zakwaszające organizm takie jak białe pieczywo, cukier, czy nabiał.

100 gram kaszy jaglanej dostarcza aż 21% dziennego zapotrzebowania w kwas foliowy. Kwas foliowy pełni istotną funkcje w organizmie w procesie prawidłowego tworzenia się komórek oraz niezakłóconego funkcjonowania układu nerwowego. Należy pamiętać, iż w okresie ciąży, zwłaszcza w jej pierwszym trymestrze, zapotrzebowanie w kas foliowy wzrasta czterokrotnie. Niedobory kwasu foliowego mogą przyczynić się do wystąpienia takich schorzeń jak depresja, czy anemia megaloblastyczna, a jego niedobory w okresie prenatalnym narażają dzieci na wystąpienie wrodzonych wad serca, rozszczepu podniebienia, czy warg oraz schorzeń układu nerwowego, takich jak rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo - rdzeniowa, czy bezmózgowie. Prawidłowy poziom kwasu foliowego mniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, żołądka oraz szyjki macicy. Mąka jaglana dostarcza także cennych minerałów takich jak żelazo, fosfor, potas, magnez, mangan, cynk i miedź. Fosfor znajdujący się w kaszy jaglanej, potrzebny jest między innymi do budowy kości i zębów, a potas pełni istotną rolę w pracy serca. Magnez chroni nasz organizm przed skutkami stresu, a żelazo niezbędne jest w procesie oddychania komórkowego. Dzięki zawartości miedzi, mąka jaglana korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry i włosów.

100 gram kaszy jaglanej dostarcza 17% dziennego zapotrzebowania w żelazo. Należy pamiętać, iż w okresie ciąży, zapotrzebowanie w żelazo wzrasta dwukrotnie, co jest spowodowane rozwojem komórek dziecka. Niedobory żelaza powodują anemię, której objawami są osłabienie, apatia, senność, czy bóle głowy. Szczególnie niebezpieczna dla dziecka może być anemia matki w okresie ciąży, gdyż może przyczynić się nie tylko niedowagę dziecka, ale również przedwczesny poród.

Mąka jaglana zawiera również miedź (100 gram to aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten minerał), która dzięki uczestnictwie w procesie pigmentacji włosów opóźnia ich siwienie.

Mąka jaglana stała się bardzo popularnym produktem w gastronomii. Stanowi idealny dodatek do sosów, naleśników, placków, pieczywa oraz innych produktów mącznych.

 

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna  1449 kj/346 kcal
Tłuszcz 2,9g
Węglowodany  71,6g
Białko 10,5g
Błonnik 3,2g
Sól 0,01g
Witaminy i składniki minerlane w 100g produktu
Tiamina (wit. B1) 0,73 mg
Magnez 100 mg
Witamina B6 0,76 mg
Fosfor 240 mg
Ryboflawina (Wit. B2) 0,38 mg
Cynk 3,4 mg

Napisz recenzję

Płatki kokosowe 220g

Płatki kokosowe 220g

  • bardzo niski indeks glikemiczny (11)
  • bardzo wysoka zawartość błonnika
  • wysoka zawartość białka (12,6 na 100g)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Napisz recenzję

Podobne produkty