Mąka kokosowa 500g

Nowe

  • bardzo niski indeks glikemiczny (11)
  • bardzo wysoka zawartość błonnika
  • wysoka zawartość białka (17,5 na 100g)
  • można z niej w prosty i szybki sposób wykonać mleko kokosowe 

Kraj pochodzenia: Indonezja

10,49 zł

Dodaj do listy życzeń

Mąka kokosowa – zawiera sporą ilości białka. Na szczególną uwagę zasługuje bardzo duża zawartość błonnika, który przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom. Mąka kokosowa w 100 gramach zawiera go aż 37.5 gram, co stanowi 150% dobowego zapotrzebowania w błonnik. Poza tym błonnik kokosowy wspomaga regulację poziomu glukozy oraz insuliny we krwi.

Świetnie się sprawdza jako produkt alternatywny w jadłospisie osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu, cukrzyków czy też alergików. Mąka kokosowa zawiera stosunkowo małe ilości węglowodanów, dlatego zalecana jest przy diecie niskowęglowodanowej. Zalecenia dietetyczne wskazują, że dzienne spożycie błonnika pokarmowego powinno stanowić od 20 do 35 gramów, dlatego też włączenie do swojej diety potraw na bazie mąki kokosowej pozwoli na uzupełnienie jego niedoborów w organizmie, dzięki czemu zostaną usunięte uboczne produkty przemiany materii oraz zostanie zwiększona ochrona przeciwnowotworowa.

W wyniku badań, opublikowanych w magazynie „Innovative Food Science & Emerging Technologies”, stwierdzono, iż regularne spożycie mąki kokosowej może spowodować w znaczącym stopniu zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby serca, cukrzycy, raka oraz przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Filipińscy badacze z Instytutu Żywności i Żywienia, uważają, że te pozytywne skutki uboczne są wynikiem bardzo dużej zawartości błonnika pokarmowego. Ze względu na istotną zawartość błonnika pokarmowego i śladową ilość strawnych węglowodanów, w porównaniu do mąk przetworzonych, mąka kokosowa posiada delikatny wpływ na poziom cukru we krwi, dlatego też zalecana jest przede wszystkim dla osób zmagających się z cukrzycą.

Mąka kokosowa, która jest produkowana ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, posiada znaczące ilości tłuszczów, gdzie w 100 gramach znajduję się 15g gramów tłuszczu, z czego 13.9g gramów są to tłuszcze nasycone. Przeważająca część z nich działa ochronnie oraz posiada  właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwdrobnoustrojowe. Dzięki obecności cennych tłuszczów metabolizm pracuje dużo szybciej. W związku z powyższym mąka kokosowa jest idealnym produktem w dietach odchudzających.

Dodawana jest do przeróżnych dań. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że jest ona dużo bardziej chłonna niż inne mąki, dlatego też przy przyrządzaniu posiłków z jej udziałem trzeba dodać większej ilości płynów. Powinna być przechowywana w zamkniętych pojemnikach, żeby nie doszło do pochłaniania przez nią wilgoci z otoczenia, przez co mogłaby ulec zepsuciu.  Poza tym wykorzystywana jest do sporządzania różnorodnych napojów, wypieków, zapiekanek, sosów, zup oraz dodawana do płatków śniadaniowych podawanych na gorąco ( około 1-2 łyżek). Mąka kokosowa jest to produkt, który w prosty i łatwy sposób wzbogaca codzienną dietę w wiele cennych składników odżywczych, a przede wszystkim w błonnik pokarmowy.

Doskonale nadaje się do wypieku domowych ciast i kruchych ciasteczek. 

Nadaje się do wykonania domowego mleka kokosowego: 100g mąki kokosowej, 1 litr przegotowanej wody i 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego. Wszystko należy razem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odcisnąć mleko przez lnianą ścierkę.

Pozostała mąka nadaje się do wykonania kokosowych trufli. Do wykonania trufli potrzebne są dodatkowo grubo zmielone 100g migdały i orzechy włoskie oraz 200g pokrojonych daktyli,  łyżka oleju kokosowego nierafinowanego, łyżka kakao, 2 łyżki miodu albo syropu z agawy, łyżeczka cynamonu oraz kakao i wiórki kokosowe do obtoczenia trufli. Daktyle namaczamy we wrzątku aż rozmiękną, następnie rozgniatamy je na masę. Dodajemy odsączoną mąkę kokosową i pozostałe składniki, następnie wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulki, obtaczamy w kakao i wiórkach kokosowych.

 

 

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna  1492 kj/359 kcal
Tłuszcz 13,5g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12,8g
Węglowodany  22,6g
Cukry 19,5g
Białko 19,2g
Błonnik 35,2g
Sól 0,08g

Napisz recenzję

Płatki kokosowe 220g

Płatki kokosowe 220g

  • bardzo niski indeks glikemiczny (11)
  • bardzo wysoka zawartość błonnika
  • wysoka zawartość białka (12,6 na 100g)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Napisz recenzję

Podobne produkty