Mąka ryżowa 500g

Nowe

  • Mąka ryżowa jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej, w szczególności dla osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu. 
  • Jest produktem dużo mniej kalorycznym niż mąka pozyskiwana z pszenicy.
  • Świetnie się sprawdza jako produkt do wypieków jak i do zagęszczania sosów czy zup.

8,49 zł

Dodaj do listy życzeń

Potrawy sporządzane z mąki ryżowej są lżejsze , łatwostrawne i zdrowe. Mąka ryżowa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które są korzystne dla naszego zdrowia. Włączając ją do codziennego jadłospisu dostarczamy organizmowi spore ilości fosforu i witaminy z grupy B. Poza tym jest to produkt nie zawierający nawet śladowych ilości cholesterolu.

Mąka ryżowa zyskuje coraz większą popularność w gastronomi. Zalecana jest także dla osób mających problemy z jelitami bądź żołądkiem, którzy wymagają stosowania diety lekkostrawnej, a także dla alergików, ponieważ nie wywołuje ona żadnych reakcji alergicznych i czuleń. Posiada ona także spore ilości błonnika pokarmowego, dzięki któremu następuje przyspieszenie procesów przemiany materii.

Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie, wykorzystywana jest do wypieków chleba, bułek, a także papieru ryżowego, który służy do przygotowywania potraw np. sajgonek.  Doskonale się sprawdza jako składnik używany do sporządzania makaronów, gotowych ciast, placków oraz naleśników. Ponad to producenci żywności stosują ją do wytwarzania żywności przeznaczonej dla dzieci. W kuchni azjatyckiej najczęściej dodawana jest do zagęszczania zup, sosów, jak i do przyrządzania słodkich deserów, ponieważ wzmacnia ona kruchość ciast, pieczywa i ciasteczek.  Najbardziej rozpowszechnioną potrawą w Japonii sporządzaną z mąki ryżowej jest deser dango – kluski nabijane na szpadki, wzbogacane zieloną herbatą i rozmaitymi dodatkami.

Mąki ryżowej należy zawsze dodać trochę mniej niż mąki pszennej do sporządzanych potraw. Jest to około trzy czwarte porcji podawanej w przepisie. Ponadto, by ciasto zyskało odpowiednią kleistość, trzeba dodać do niej dwukrotną liczbę jajek niż do mąki pszennej. Każde ciasto, które wyrabiamy musi być odpowiednio wilgotne. W przypadku ciast robionych z mąki ryżowej, trzeba dodać łyżeczkę oleju kokosowego lub masła klarowanego na każdą szklankę mąki.

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna  1532 kj/366 kcal
Tłuszcz 1,2g
Węglowodany  80,13g
Białko 5,95g
Błonnik 2,4g
Cukier 0,12g
Sól 0g
Oceń 
2016-09-18

Świetna

Powoduje, ze naleśniki nie sa suche

Napisz swoją opinię !

Napisz recenzję

Płatki kokosowe 220g

Płatki kokosowe 220g

  • bardzo niski indeks glikemiczny (11)
  • bardzo wysoka zawartość błonnika
  • wysoka zawartość białka (12,6 na 100g)

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Napisz recenzję

Podobne produkty