Nowe
Kraj pochodzenia: Polska
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Mąka kukurydziana uzyskiwana jest z przemiału ziaren kukurydzy, ma charakterystyczny żółty kolor. Zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Jest to produkt lekkostrawny, który dodaje niesamowitej energii. Mąka kukurydziana może stanowić rewelacyjny substytut mąki pszennej, która, tuż obok mąki żytniej, jest najbardziej popularna w Polsce.
Jest świetnym dodatkiem do sporządzania naleśników, omletów, placków na słodko, ciasteczek, biszkoptów, chleba, bułek, bułeczek, makaronów oraz klusek. Bardzo dobrze się sprawdza jako zagęstnik do sosów i zup.
Jest również popularna w cukiernictwie, gdzie używa się ją do wypieków ciastek, ciast, babeczek i placów. Mąka kukurydziana nadaje wypiekom ładny, złocisty kolor, lekkość i delikatność. Wypieki z mąką kukurydzianą charakteryzują się dużą puszystością. Coraz bardziej popularne staję się panierowanie nią mięs i ryb.
Największą sławę jednak zyskała w krajach Ameryki Południowej, gdzie stosowana jest do wypieków tortilli, nachos, tacos, a także wielu innych potraw.
Posiada ona specyficzny pomarańczowy kolor i charakterystyczny smak. Ciasto wykonane z tej mąki znacznie różni się od innych, gdyż jest mało elastyczne i nieco porowate. Ze względu na jej właściwości odżywcze używana jest do produkcji pokarmów dla dzieci.
W kuchni polskiej jest to coraz bardziej popularny produkt kulinarny, do którego przekonuje się już znacznie więcej ludzi.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 1553 kj/371 kcal |
Tłuszcz | 1,2g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,16g |
Węglowodany | 79,6g |
- w tym cukry | 0,64g |
Białko | 8,8g |
Błonnik | 1,6g |
Sól | 0,01g |
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.