Imbir mielony 40g

Nowe

Imbir to bogate źródło substancji antyoksydacyjnych. Wykorzystywany jest bardzo często jako domowy lek w przypadku wielu chorób, rozrzedza krew, podobnie jak aspiryna, nie powodując przy tym dolegliwości żołądkowych.

9,99 zł

Dodaj do listy życzeń

Imbir posiada bardzo intensywny zapach, ze świeżą, słodkawą nutą, którą zawdzięcza olejkowi eterycznemu o nazwie zingiberol. Smak imbiru jest lekko gorzkawy i palący, jest to zasługa zawartych w nim gingerolu i zinferonu.

 Wszystkie wyżej wymienione substancje, wchodzące w skład imbiru posiadają właściwości prozdrowotne. Dzięki nim imbir m.in.:

-       Pobudza przemianę materii, niweluje wzdęcia, wzmaga produkcję śliny i soku żołądkowego, a także działa rozluźniająco i żółciopędnie.

-       Pobudza apetyt, zapobiega wymiotom po leczeniu chemią, wchodzi w skład leków przeciw chorobie lokomocyjnej ponieważ zmniejsza mdłości.  

-       Zapobiega powstawianiu zakrzepów, obniża poziom cholesterolu we krwi.

-       Zmniejsza bóle podczas miesiączki, a także napięcie z nią związane.

-       Jest bardzo skuteczny przy walce z przeziębieniem, działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco, antywirusowo. Wspomaga leczenie stawów oraz bóli mięśniowych.

-       Niweluje bóle migrenowe, zmniejszając ich częstotliwość.

-       Działa przeciwobrzękowo i moczopędnie, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się nadmiernej ilości wody w organizmie.

-       Odkaża, odświeża, działa przeciwbakteryjnie i pozostawia uczucie świeżości w jakie ustnej.

-       Poprawia pamięć, koncentrację, pracę umysłową.

-       Pobudza krążenie, organy płciowe i rozgrzewa organizm.

-       Uchodzi za afrodyzjak.

Imbir jest bardzo wartościową przyprawą rozpowszechnioną na całym świecie. Jest to niezbędny składnik w kuchni azjatyckiej i orientalnej, używany do marynat, past, a w postaci sproszkowanej jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Na terenach zachodnich suszony imbir jest używany przede wszystkim jako dodatek do wypieku ciast, ciasteczek, a w szczególności piernika. Dodaje ostrzejszego smaku budyniom, dżemom, konfiturom, a także używa się go do win, piw, herbat uwydatniając i zmieniając ich posmak na nieco wyrazistszy .

Imbir to przyprawa wywodząca się z Chin oraz Indii, a nazwa pochodzi od sanskryckiego słowa „stringa-vera”, co tłumacząc oznacza „ciało jak róg”, gdyż kształtem podobny jest do poroży jelenia. Imbir był jedną z najbardziej znanych i najwcześniej używanych przypraw w Europie Zachodniej od IX wieku. Korzeń imbiru, a w rzeczywistości kłącze, występuje w wielu formach, najczęściej spotykane są surowe korzenie (świeży imbir)  oraz w postaci sproszkowanej.

Napisz recenzję

Pieprz cayenne 50g

Pieprz cayenne 50g

Pieprz cayenne to bardzo popularna przyprawa w kuchniach całego świata. Nadaje wyrazisty ostry smak potrawom, ale również dzięki swojej intensywnej czerwonej barwie poprawia również ich kolor. Doskonale nadaje się do wszelkich dań kuchni meksykańskiej oraz zup, sosów i pieczonych mięs. 

Napisz recenzję

Podobne produkty